Yhteyshenkilöt

Päivi Kuitunen

Olen aloittanut työurani yritysten ja yrittäjien parissa jo vuonna 1982 ja työ tuntuu edelleen palkitsevalta ja uutta oppii jatkuvasti.

Minulle on tyypillistä kouluttautua jatkuvasti työn ohessa sitä mukaan, kun työ on vaatinut uutta osaamista. Aloitin Asianajotoimisto Seppo Lindberg Ky:ssä asianajosihteerinä ja työssä keskityin hyvin nopeasti konkurssipesien hoitoon, joita varsinkin 90-luvulla riitti. Tein parhaani yrittäjien eteen vaikeassa tilanteessa ja yrittämisen rankin puoli tuli todella tutuksi. Yritysvarallisuuden realisointia tehtiin paljon. Opiskelin talouspäälliköksi, että opin paremmin lukemaan taseita ja ymmärtämään yritysverotusta.

Kun konkurssit vähenivät aloin etsiä uutta työtä. Olin kehittänyt itseäni hankkimalla tradenomin tutkinnon työllistymisen helpottamiseksi, mutta yrittäjähän minustakin sitten tuli. Ryhdyin franchising-yrittäjäksi ja perustin Lohjalle Varamiespalvelun vuonna 2000. Työvoiman vuokraus oli silloin vielä uutta, mutta hyvin se lähti. Yli 400 yritysasiakasta Läntisellä Uudellamaalla ja yli 4000 työntekijää sai työpaikan kauttamme. Työlainsäädäntöön tuli perehdyttyä huolellisesti, kuten useimpiin Työehtosopimuksiinkin. Työ oli todella rankkaa 24/7 työtä, josta 10 vuoden jälkeen olin saanut tarpeekseni. Onneksi hyvät jatkajat löytyivät omasta henkilökunnasta.

Mitään tekemättä ei voinut kuitenkaan jäädä, joten toimin Lohjan Keskustan Kehittämisyhdistys Lohcase ry:ssä puheenjohtajana ja lähdin mukaan kuntapolitiikkaan. Lohjan kaupunginvaltuustoa on nyt takana jo 12 vuotta ja etupäässä olen keskittynyt kaupunkisuunnitteluun, maankäyttöön, rakentamiseen ja kaavoitukseen. Poliitikkoa minusta ei taida tulla, mutta osaamista kunnan päätöksenteosta ja kuntayhtiöiden toiminnasta kylläkin. Välivuotena työnteosta opiskelin HHJ – ja Sijoitusneuvoja -tutkinnot ja keskityin sijoittamiseen. HHJ tutkinto antaa valmiudet yritysten hallitustyöskentelyyn.

Kun kaikki opit yhdistin, päätin perustaa TILANAN, joka alkuun keskittyi toimitilavälitykseen. Sitä varten luonnollisesti piti suorittaa LKV tutkinto, että toimintaa pystyi harjoittamaan. Toimitilavälityksen yhteydessä kävi ilmi, että toimitilan lisäksi usein myös yritys haluttaisiin myydä. Lähdin franchising- yrittäjäksi Suomen Yrityskaupat Oy -ketjuun, mutta kolmen vuoden jälkeen katsoin kuitenkin parhaaksi jatkaa itsenäisenä. Kilpailukieltovuoden jälkeen vuonna 2019 pystyin taas aloittamaan myös yritysvälittäjänä, joten referenssilistaa ei vielä ihan hirveästi ollut laittaa sivuille.

Monipuolinen kokemus näkyy toivottavasti työssäni hyvänä ymmärryksenä ja käsityksenä erilaisten yritysten toiminnasta ja yrittäjän arjesta. Pyritään yhdessä mahdollisimman hyvään lopputulokseen, olet sitten myymässä yritystäsi tai toimitiloja, tai tarvitset muuta järjestelyä. Neuvon aina mielelläni!

 

Marika Långström

kiinteistönvälittäjä, LKV
040 7327 907
marika.langstrom@tilana.fi

Olen tyypillinen yrittäjän lapsi ja työskennellyt äitini yrityksessä nuoresta pitäen.  Kouluaikoina tein assistentin ja henkilöstöneuvottelijan töitä Varamiespalvelussa – minkä lisäksi hyppäsin tarvittaessa sujuvasti myös tekemään töitä eri asiakasyrityksissämme mm. pakkaajana, siivoajana, kännyköiden kokoonpanijana ja puhelinvaihteenhoitajana. Yliopistoaikana olen lisäksi työskennellyt Psyconilla Turussa henkilöarviointiassistenttina.

Valmistuin kauppatieteiden kandidaatiksi Turun kauppakorkeakoulusta 2009, jolloin tulin myös valituksi S-ryhmän kaupalliseen kenttäkoulutukseen eli vuoden kestävään, korkeakoulusta valmistuvien trainee -ohjelmaan. Trainee-ohjelma tutustutti tehtäviin osuuskaupan eri toimialoilla: kiersin työharjoittelussa useissa eri yksiköissä Prismasta Sokokseen ja Radisson hotelliin. Samalla ohjelma antoi runsaasti koulutusta esimiestyöhön ja tutustutti Osuuskaupan kaltaisen suuren organisaation prosesseihin ja ohjausmalleihin. Trainee-ohjelmasta valmistuttuani jäin työskentelemään S-ryhmän taloushallintoon esimiestehtävissä.

Kiinteistöalalla aloitin vuonna 2012, mistä lähtien olen työskennellyt toimitilavälittäjänä. Olen laillistettu kiinteistövälittäjä LKV ja seuraavana tavoitteenani on suorittaa auktorisoidun kiinteistöarvioijan koe. Vuosien varrella olen kerryttänyt huomattavasti markkinatietoa Länsi-Uusimaan alueelta sekä paljon kokemusta erilaisten teollisuus- ja liikekiinteistöjen sekä huoneistojen vuokrauksesta ja myynnistä. Alueen asiantuntijana olen myös laatinut kirjallisia arviokirjoja lukuisista hyvin erilaisista toimitilakohteista.

Kun työnteko vei mukanaan, sai opintojen loppuun saattaminen pitkään odottaa, mutta vuonna 2020 valmistuin laskentaekonomiksi. Gradun aiheeksi valikoitui mikroyritysten arvon määrittäminen eri menetelmillä. Tätä teoriatietoa olen työssäni saanut viedä käytäntöön ja kehittää Tilanalle toimivat työkalut pienten yritysten arviointiin kassavirtamallilla ja sitä täydentävillä tunnusluvuilla ja tarkistusmenetelmillä.

Rakas ja antoisa harrastukseni on nuorkauppakamaritoiminta; olen JCI Lohjan jäsen vuodesta 2017, mitä kautta olen saanut hyviä verkostoja (=ystäviä) aktiivista vaikuttajista ympäri Suomen sekä kamaritoiminnan tarjoamaan koulutusta mm. hallitustyöskentelyyn, esiintymiseen, myyntiin ja johtamiseen.

Jukka Laurila

Kiinteistökonsultti, AKA, KHK
0400 477034
jukka.laurila@tilana.fi

Syntyperäisenä keravalaisena olen luonnollisesti Keravan Yhteiskoulun kasvatti ja sieltä tieni kulki runsaaksi kolmeksi vuodeksi sisäoppilaitokseen ja sosiaalisen elämän kouluun Evolle, Evon Metsäopistoon.

Opiskelujen jälkeen vuonna 1983 tein lyhyen opettajapestin ja sen jälkeen lähdin Metsäliiton puunhankintaan läntiselle Uudellemaalle. Metsä jäi kuitenkin vain harrastukseksi ja jo muutaman vuoden jälkeen kaupankäynti veti puoleensa – ensin puutavara-autot ja sen jälkeen täysin sattuman vuoksi kiinteistöt.

Kiinteistöalan alku oli normaaleissa välitystehtävissä Huoneistomarkkinoinnissa ja pikaisesti oli edessä hyppy suuriin saappaisiin Lohjan OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtajaksi vuonna 1988. Yhdeksänkymmentäluvun lamassa pankkifuusiot tekivät minusta työttömän ja syvimpään lamaan perustin vuoden 1992 alkupuoliskolla Kiinteistötoimisto Jukka Laurila Oy:n. Vuoteen 1995 asti tein pääasiassa asuntokauppa mutta sen jälkeen asuntojen kuluttajakauppa ei ole kuulunut toimenkuviin. Tämä perheemme omistama yritys jatkaa edelleen toimintaansa.

Työuralla seurasivat SKV-Yrityspalvelu, Privastol Oy, Kiinteistöpalvelut C.Taussi Oy ja Tallberg Toimitilajohto. Vuonna 2005 meitä kolme tulevaisuutta pelkäämätöntä konsulttia lähti Tallbergilta ja perustimme kansainvälisen sateenvarjon alle Suomeen kiinteistökonsulttiyhtiö GVA Finland Oy:n. Sen taru jäi runsaan kolmen vuoden mittaiseksi, kun Jones Lang LaSalle, yksi maailman johtavista kiinteistökonsulttitaloista halusi ostaa meidät, hyvää tulosta tehneen konsulttiyhtiön vuonna 2008.

Jones Langilla meni muutama vuosi ja sen jälkeen hieman aikaa Ruukki-Yhtiöissä ja Design-Talossa yritysjärjestelyjen kimpussa. Vuonna 2012 siirryin evankelis-luterilaisen kirkon palvelukseen Kirkkohallitukseen toimimaan selvitysmiehenä, päätoimialueenani kirkon kiinteistöt. Tuo toimi päättyi vuoden 2020 lopussa kun Kirkkohallituksen kiinteistöstrategia valmistui.

Olen kouluttautunut hieman lisää kiinteistöalalla. Olen opiskellut Teknillisessä Korkeakoulussa Otaniemessä maanmittausta saamatta kuitenkaan diplomityötä koskaan valmiiksi. Lisäksi olen suorittanut LKV-tutkinnon, isännöin ITS-tutkinnon ja ammattitutkinnon.

Kiinteistöarvioinnin alalla olen ollut yhtenä luomassa kiinteistöarvioinnin AKA-järjestelmää ja olen suorittanut AKA-kokeen yleisauktorisoinnin laajuudessa ensimmäisellä kerralla vuonna 1996. Lisäksi olen Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistöarvioija (KHK). Koulutan sivutoimisesti kiinteistöarvioitsijoita useammassa oppilaitoksessa.

Kiinteistöarvioinnin saralla olen käynyt moninaisia kohteita läpi yksittäisitä asunnoista terästehtaisiin sekä historiallisista ruukeista ja kirkoista aina nykyaikaisiin sairaaloihin. Erityisosaamisen arvioinnissa löytyy vaikeiden kohteiden mallintamisessa ja arvojen johtamisessa.

Kiinteistöjen omistusjärjestelyjä olen tehnyt teollisuuden, logistiikan, terveydenhuollon, asumisen, perustuotannon ja kirkon piirissä – siis lähes kaikilla kiinteistösektoreilla. Olen myynyt vaatetustehtaita ja ostanut hotelleja, kerännyt kiinteistörahastoille mitä moninaisimpia salkkuja.

Kiinteistökehittämisen alalla olen tehnyt isoja kaavamuutoksia, käyttötarkoituksen muutoksia, täydennysrakentamisia ja isojenkin kohteiden rakennuttamisia. Lisäksi olen ollut mukana kehittämässä vapaa-ajan kiinteistöjä; hotelleja, laskettelukeskuksia ja golfkenttiä.

Harrastan kesäisin moottoripyöräilyä ja melontaa, talvisin laskettelua, koko ajan mökkeilyä niin Lohjalla kuin Rukallakin sekä kuntoliikuntaa.

Tuo edellä lyhyesti kuvattu kokemukseni antaa minulle työhöni asiakkaiden ongelmanratkaisussa laajaan näkökulman ja luovuutta kiinteistöongelmien ratkaisuun. Pyrin edelleen sinnikkäästi löytämään hyviä ratkaisuja asiakkaitteni ongelmiin.