Yhteyshenkilöt

Päivi Kuitunen

Olen aloittanut työurani yritysten ja yrittäjien parissa jo vuonna 1982 ja työ tuntuu edelleen palkitsevalta ja uutta oppii jatkuvasti.

Minulle on tyypillistä kouluttautua jatkuvasti työn ohessa sitä mukaan, kun työ on vaatinut uutta osaamista. Aloitin Asianajotoimisto Seppo Lindberg Ky:ssä asianajosihteerinä ja työssä keskityin hyvin nopeasti konkurssipesien hoitoon, joita varsinkin 90-luvulla riitti. Tein parhaani yrittäjien eteen vaikeassa tilanteessa ja yrittämisen rankin puoli tuli todella tutuksi. Yritysvarallisuuden realisointia tehtiin paljon. Opiskelin talouspäälliköksi, että opin paremmin lukemaan taseita ja ymmärtämään yritysverotusta.

Kun konkurssit vähenivät aloin etsiä uutta työtä. Olin kehittänyt itseäni hankkimalla tradenomin tutkinnon työllistymisen helpottamiseksi, mutta yrittäjähän minustakin sitten tuli. Ryhdyin franchising-yrittäjäksi ja perustin Lohjalle Varamiespalvelun vuonna 2000. Työvoiman vuokraus oli silloin vielä uutta, mutta hyvin se lähti. Yli 400 yritysasiakasta Läntisellä Uudellamaalla ja yli 4000 työntekijää sai työpaikan kauttamme. Työlainsäädäntöön tuli perehdyttyä huolellisesti, kuten useimpiin Työehtosopimuksiinkin. Työ oli todella rankkaa 24/7 työtä, josta 10 vuoden jälkeen olin saanut tarpeekseni. Onneksi hyvät jatkajat löytyivät omasta henkilökunnasta.

Mitään tekemättä ei voinut kuitenkaan jäädä, joten toimin Lohjan Keskustan Kehittämisyhdistys Lohcase ry:ssä puheenjohtajana ja lähdin mukaan kuntapolitiikkaan. Lohjan kaupunginvaltuustoa on nyt takana jo 12 vuotta ja etupäässä olen keskittynyt kaupunkisuunnitteluun, maankäyttöön, rakentamiseen ja kaavoitukseen. Poliitikkoa minusta ei taida tulla, mutta osaamista kunnan päätöksenteosta ja kuntayhtiöiden toiminnasta kylläkin. Välivuotena työnteosta opiskelin HHJ – ja Sijoitusneuvoja -tutkinnot ja keskityin sijoittamiseen. HHJ tutkinto antaa valmiudet yritysten hallitustyöskentelyyn.

Kun kaikki opit yhdistin, päätin perustaa TILANAN, joka alkuun keskittyi toimitilavälitykseen. Sitä varten luonnollisesti piti suorittaa LKV tutkinto, että toimintaa pystyi harjoittamaan. Toimitilavälityksen yhteydessä kävi ilmi, että toimitilan lisäksi usein myös yritys haluttaisiin myydä. Lähdin franchising- yrittäjäksi Suomen Yrityskaupat Oy -ketjuun, mutta kolmen vuoden jälkeen katsoin kuitenkin parhaaksi jatkaa itsenäisenä. Kilpailukieltovuoden jälkeen vuonna 2019 pystyin taas aloittamaan myös yritysvälittäjänä, joten referenssilistaa ei vielä ihan hirveästi ollut laittaa sivuille.

Monipuolinen kokemus näkyy toivottavasti työssäni hyvänä ymmärryksenä ja käsityksenä erilaisten yritysten toiminnasta ja yrittäjän arjesta. Pyritään yhdessä mahdollisimman hyvään lopputulokseen, olet sitten myymässä yritystäsi tai toimitiloja, tai tarvitset muuta järjestelyä. Neuvon aina mielelläni!

 

Marika Långström

kiinteistönvälittäjä, LKV
040 7327 907
marika.langstrom@tilana.fi

Olen tyypillinen yrittäjän lapsi ja työskennellyt äitini yrityksessä nuoresta pitäen.  Kouluaikoina tein assistentin ja henkilöstöneuvottelijan töitä Varamiespalvelussa – minkä lisäksi hyppäsin tarvittaessa sujuvasti myös tekemään töitä eri asiakasyrityksissämme mm. pakkaajana, siivoajana, kännyköiden kokoonpanijana ja puhelinvaihteenhoitajana. Yliopistoaikana olen lisäksi työskennellyt Psyconilla Turussa henkilöarviointiassistenttina.

Valmistuin kauppatieteiden kandidaatiksi Turun kauppakorkeakoulusta 2009, jolloin tulin myös valituksi S-ryhmän kaupalliseen kenttäkoulutukseen eli vuoden kestävään, korkeakoulusta valmistuvien trainee -ohjelmaan. Trainee-ohjelma tutustutti tehtäviin osuuskaupan eri toimialoilla: kiersin työharjoittelussa useissa eri yksiköissä Prismasta Sokokseen ja Radisson hotelliin. Samalla ohjelma antoi runsaasti koulutusta esimiestyöhön ja tutustutti Osuuskaupan kaltaisen suuren organisaation prosesseihin ja ohjausmalleihin. Trainee-ohjelmasta valmistuttuani jäin työskentelemään S-ryhmän taloushallintoon esimiestehtävissä.

Kiinteistöalalla aloitin vuonna 2012, mistä lähtien olen työskennellyt toimitilavälittäjänä. Olen laillistettu kiinteistövälittäjä LKV ja seuraavana tavoitteenani on suorittaa auktorisoidun kiinteistöarvioijan koe. Vuosien varrella olen kerryttänyt huomattavasti markkinatietoa Länsi-Uusimaan alueelta sekä paljon kokemusta erilaisten teollisuus- ja liikekiinteistöjen sekä huoneistojen vuokrauksesta ja myynnistä. Alueen asiantuntijana olen myös laatinut kirjallisia arviokirjoja lukuisista hyvin erilaisista toimitilakohteista.

Kun työnteko vei mukanaan, sai opintojen loppuun saattaminen pitkään odottaa, mutta vuonna 2020 valmistuin laskentaekonomiksi. Gradun aiheeksi valikoitui mikroyritysten arvon määrittäminen eri menetelmillä. Tätä teoriatietoa olen työssäni saanut viedä käytäntöön ja kehittää Tilanalle toimivat työkalut pienten yritysten arviointiin kassavirtamallilla ja sitä täydentävillä tunnusluvuilla ja tarkistusmenetelmillä.

Rakas ja antoisa harrastukseni on nuorkauppakamaritoiminta; olen JCI Lohjan jäsen vuodesta 2017, mitä kautta olen saanut hyviä verkostoja (=ystäviä) aktiivista vaikuttajista ympäri Suomen sekä kamaritoiminnan tarjoamaan koulutusta mm. hallitustyöskentelyyn, esiintymiseen, myyntiin ja johtamiseen.